Menu Sluiten

Weten, wist, geweten

Hij wist sms-berichten zodat hij later niet meer weet wat hij wist. De mogelijkheid een actieve herinnering bij je zelf te elimineren. Niets is zo menselijk als pijnlijke gebeurtenissen te onderdrukken in je herinnering. Dus waarom dit mechanisme niet ook toepassen op je telefoongeheugen, ook al is daarvan de capaciteit vele malen groter dan die van je hersenen. Een strategie die in Nederland goed werkt, getuige het feit dat in de peilingen nog steeds 34 zetels in de tweede kamer bezet zijn door lieden bij wie enig collectief besef ontbreekt.

Voor de lezer die nu nieuwsgierig is naar wat onze Mark dan zoal wist

Hij heeft eind 2020 geprobeerd om met Han Busker, de toenmalige FNV-bestuurder, van baan te wisselen. Bij de FNV speelt de kandidaatstelling voor een nieuwe voorzitter en bij de VVD twijfelt Rutte of hij nog 4 jaar doorgaat als partijleider.

Wim Kok is tot nu toe de enige die zowel FNV-voorzitter als minister-president is geweest. Die staat van dienst ziet Rutte voor zich zelf ook wel zitten. Echter, de FNV mist bij Rutte de kunde en ambitie om zich in te zetten voor mensen die van een minimum inkomen moeten rondkomen.

Ik snap Busker ook wel. We weten nu dat met Kok als mp ons land is meegezogen in een maatschappelijk dwaalspoor dat Angelsaksisch model heet. Met Marks’ teflonvingers aan het stuur van de FNV, wil je je eeltige handen niet branden aan een kansloze onderneming.

Voor Rutte pijnlijk als je zo’n afwijzing per SMS krijgt.

Actie, actie, actie

Een jaar later, inmiddels zijn blauwtje bij de vakbond allang vergeten, waagt hij een nieuwe poging. Op de klimaattop in Glasgow op 8 november 2021 roept hij: ‘Actie, actie, actie’. Een regelrechte open sollicitatie bij de vakbond. Zo vermoeiend is dit voor hem, dat hij geen kans ziet om zijn handtekening te zetten onder een resolutie om te stoppen met financiering van fossiele energieprojecten.

Er komt een uitnodiging van de FNV om onder begeleiding van een ervaren kaderlid bij een demonstratie met een bordje ‘fossiel was vroeger’ mee te lopen. Tuur vroeg hem er naar, maar hij wist het niet meer. ‘Gewist denk ik’, lacht hij met de telefoon in zijn hand.

Als je de verleden tijd van het werkwoord weten actief gebruikt in de tegenwoordige tijd heb je geen recht op de toekomst. Rutte krijgt een andere telefoon. De Wonderfoon, een toestel met draaischijf speciaal voor ouderen. Als je de hoorn opneemt en een nummer draait krijg je een liedje van vroeger te horen van bekende artiesten als Vader Abraham, Imca Marina of Corry Konings. Marks’ favoriet is nummer 24. Drukwerk; met het liedje; ‘Je loog tegen mij’.

draaischijftelefoon
foto: nguyen-dang-hoang-nhu-SjqrtZOd9Uc-unsplash

In de draaischijftelefoon zit in ieder geval geen geheugen. Duidelijker kan het niet.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *