Menu Sluiten

Kernenergie, zó transparant

Kernenergie is de briljante oplossing voor ons energieprobleem als we werkelijk van alle CO2 producerende brandstoffen af willen. Er komt een eind aan fossiele brandstoffen, bio-brandstoffen en houtstook. En dat is maar goed ook.

Transparantie

Kernenergie is een grote stap voorwaarts in transparantie. Dit is de materiaaleigenschap waarbij zichtbaar licht door een helder medium kan passeren. Denk aan glas, water, en andere heldere vloeistoffen.

Radioactieve straling kan veel meer. Voor het menselijk oog niet zichtbaar, dringt de ioniserende straling van isotopen die ontstaan bij kernreacties door vele materialen heen. Met speciale sensoren is de straling die het schijnbaar ondoorzichtige materiaal passeert, om te zetten in voor ons zichtbare beelden. Het bekendste voorbeeld is de Röntgenfoto. Deze techniek, waarbij we informatie krijgen over wat er binnenin zit, noemen we doorlichten. Een veel gebruikte toepassing is de bagagescanner die op elke vliegveld te vinden is. Een duidelijk voorbeeld van de speciale transparantie mogelijk gemaakt door nucleaire activiteit.

Opperste transparantie. Briljant

In de sector energietransitie zien we globaal twee types mensen. Allereerst de feestvierders die schitterende perspectieven zien in kernenergie als dé krachtbron van de toekomst. Zo circuleert sinds enige tijd op social media een promotiebeeld waarin de loftrompet wordt geblazen met de geringe hoeveelheid afval dat bij deze vorm van energie ontstaat. De hoeveelheid die bij je hele leven kernenergie gebruiken ontstaat, past in het volume van een middelmatig grote spuitbus. Het idee is dat iedereen die aan dit nucleaire project mee gaat doen, zijn of haar afval éénmaal per jaar thuis afgeleverd krijgt. Het busje heeft een ereplaats in de huiskamer. Met een Geigerteller kun je van ver de huizen opsporen waar waar ze genieten van nucleaire feestvreugde. Waarlijk een mooi voorbeeld van opperste transparantie.

Er is meer briljant nieuws al is nog niet zeker hoe snel het zal gaan. Het is bekend dat dergelijke transparantie een intense vorm van vreugde brengt die de levensduur van een mens flink kan verkorten. En daarmee de hoeveelheid energie die zo’n feestvierder in zijn leven verbruikt. Het afvalbusje zal nog kleiner zijn dan de radio-activisten dachten. De nucleaire menssoort sterft misschien uit; hun gedachtegoed is over 240.000 jaar slechts gehalveerd. Duidelijker kan het niet zijn. Voor meer zinnige informatie over deze onzinnige vorm van energie: https://www.laka.org/

Het logisch alternatief is waterstof

Naast bovengenoemde pseudo-optimisten is er ook een groep logisch denkende mensen die zich bezighoudt met de ontwikkeling van een energiedrager waar helemaal geen afval bij ontstaat. Het gaat om een van de meest simpele chemische reacties op aarde tussen twee veel voorkomende elementen.

Productie van waterstof berust op de splitsing van water in waterstof en zuurstof. Dit heet elektrolyse. De energiebron is duurzame elektriciteit opgewekt door zonnepanelen, windmolens of waterkrachtcentrales

Waterstof is met relatief eenvoudige aanpassingen te transporteren via het bestaande aardgasnet. Dit is een enorme uitkomst, want ons elektriciteitsnet is nu al overbelast. Er bestaan al cv-installaties die op waterstof werken. Er rijden vrachtauto’s op waterstof. Het allermooiste; bij gebruik van waterstof als brandstof ontstaat zeer zuiver water, de bron van ons bestaan. Voor mij is het helder. Kernenergie is dood. Water betekent leven. En het is transparant met zichtbaar licht. Duidelijk toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *