Menu Sluiten

Structurele stap naar duidelijkheid

Ze noemen het Plan B voor de stikstofcrisis. Het gaat om serieuze stappen naar simplificatie van een situatie die hopeloos is. Bij zo’n bericht begint bij mij blijheid naar boven te komen. Dit citaat uit het plan B zegt voldoende.

De richting waarin het kabinet nu de oplossing zoekt voor de stikstofcrisis is veel te ingewikkeld, vinden de bestuurders en hoogleraren. “Complexiteit is een toenemend maatschappelijk probleem”, zegt Van Egmond. “Als iets te ingewikkeld wordt, komen er zoveel uitzonderingen dat het effect weglekt. Bovendien ontstaan er sociale problemen en gebeuren er ongelukken omdat niemand de regels begrijpt.”

Het bericht uit dagblad Trouw geeft aan dat de GrootVeeEenheden (GVE) van nu 3,8 per hectare teruggebracht moet worden naar 2,3 per hectare om de stikstofuitstoot te halveren. Een plan dat uitblinkt door eenvoud.

Wat het gezelschap nog maar eens benadrukt is dat technische oplossingen, of beter, lapmiddelen, niet werken. Dat is na tientallen jaren van aanmodderen wel gebleken.

De norm van 2,3 GVE per hectare had wat mij betreft nog wel wat lager gemogen, want het betekent dan wel een extensivering van de veehouderij, maar is zeker niet genoeg voor het beëindigen van de bio-industrie. Maar goed het is een begin. Je kan er morgen mee beginnen en de lusten en de lasten worden evenredig verdeeld. Belangrijkste winstpunt is dat de minister een eind kan maken aan een oeverloze discussie. Toch mooi als je Van der Wal heet.

Het gebruik van de term plan B is de laatste tijd nogal in zwang. Al deze plannen komen te vervallen als we de wereld gaan regelen volgens het enige Echte Plan B

Gerelateerde berichten

1 reactie

  1. Sjoerd Dijkstra

    Zo treffend. Altijd goed te horen dat meer mensen inzien dat de complexiteit het zicht op de werkelijkheid beneemt. Helaas is het zo dat we met de stikstofproblematiek in een situatie zitten dat slappe maatregelen ons niet verder brengen. Dan is een radicale en eenvoudige oplossing zo als hier voorgesteld de enige uitweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *