Menu Sluiten

Veendam met bodemdaling aan de top

Eindelijk een triomf voor de provincie Groningen na 50 jaar van uitbuiting en de nodige rampen. En ze zijn niet van zins om deze toppositie nog uit handen te geven, zo bleek gisteren bij de vergadering van Provinciale Staten. ‘Na 50 jaar van exploitatie door Den Haag ziet Groningen nu dé kans dingen recht te zetten’, zo zegt een van de Statenleden die tegen een stop op de zoutwinning is.

Provincie heeft een stevig financieel belang in de zoutwinning

Dit jaar is Veendam op nummer 1 gekomen in de lijst van plaatsen met de grootste instabiliteit. Volgens de informatiebron heeft dit onweerlegbaar te maken met de zoutwinning alhier.  De provincie Groningen die via de NOM een stevig belang heeft in het zoutwinningsbedrijf ziet grote economische kansen voor de provincie. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen zijn de uitbreidingsplannen voor de zoutwinning allemaal superveilig. Dus gaat het door. ‘Met de beoogde bodemdaling kunnen we nog meer gemeenten laten zakken’, verklaart het Statenlid van een coalitiepartij. Een lid dat overigens anoniem wil blijven. Haar uitleg is dat ze van de gaswinning geleerd hebben hoe je kan voorkomen ergens verantwoordelijk voor te zijn. Wij als coalitiepartijen willen het succes van Veendam echt als collectief resultaat de geschiedenisboeken in zien gaan.  Door het zakken, stijgen deze plaatsen op de lijst.

zout, het nieuwe goud
Pexels photo by Eva Bronzini

Zout is goud waard

‘Zout is het nieuw goud.’ Er worden al nieuwe markten aangeboord. Zo is Sinterklaas van plan om vanaf volgend jaar het zakje met zout weer nieuw leven in te blazen. De Heiligman wil beginnen bij liegende politici. ‘Iedereen weet dat dit een enorme afzetmarkt zal zijn’, stelt het Statenlid. ‘Wij willen daarom direct openheid van zaken geven.’

Zoutwinning in dagbouw

‘Als gevolg van de bodemdaling zal een deel van de provincie bij vloed regelmatig onderlopen’, begint ze haar enthousiaste betoog.  ‘Met de temperatuurstijging door het broeikaseffect kunnen we hier in de toekomst zout winnen in dagbouw door verdamping van zeewater. Het is echt een enorme boost voor de werkgelegenheid. We gaan personeel vanuit de randstad intreinen. Het werken buiten in zoutwinningsgebied is veel leuker dan tijgeren met koffers op een vliegveld. De noodzakelijkheid van de Lelylijn is hiermee onomstotelijk aangetoond. Het tekort aan arbeidskrachten zal op Schiphol leiden tot een halvering van het aantal vluchten. Den Haag is blij met ons, want nu hoeven ze deze impopulaire maatregel zelf niet uit te voeren. Wie had dat een jaar geleden gedacht. Dat Groningen het economisch centrum van Nederland wordt.’  

Er gaat niets boven Groningen, maar eronder is lijden leidend. Op de vraag of de coalitiepartijen zelf een zakje zout verwachten, lijkt de bodem onder haar voeten te verdwijnen.