Menu Sluiten

Doorgeslagen transparantie bestaat niet

Alle chatberichten van ministers en topambtenaren zouden bewaard moeten worden, is het advies. Maar is dat inderdaad ‘doorgeslagen transparantie’, zoals de kritiek luidt? Een beetje transparant bestaat echter niet, evenmin als een beetje zwanger. Transparantie is volledige doorzichtigheid, zoals bij een raam. Of willen onze politici zelfs dingen achter glas anders laten lijken dan ze zijn?

Aanbeveling

‘Alle chatberichten van ministers en topambtenaren moeten voortaan bewaard en opgeslagen worden in een goed toegankelijk “digitaal archiefsysteem”, zo luidt de aanbeveling van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Transparantie analyse

In de analyse van de Volkskrant(maandag 23/1, p12) komt naar voren dat meerdere ministers en topambtenaren  spreken van ‘doorgeslagen transparantie’.  Technisch gesproken kan dat niet. Transparantie is de eigenschap van materialen dat ze al of niet lichtdoorlatend zijn. Glas is het bekendste. Het laat ongeveer 95% van het licht door. Voor het menselijk oog komt het er op neer dat we alles kunnen zien als we door de ramen kijken. Blijkbaar denken eerder genoemde bewindspersonen dat ze het glas kapot moeten slaan. Zouden deze functionarissen dan toch in staat zijn dingen achter glas anders te laten lijken dan ze zijn?

Waar het om gaat is duidelijkheid. Het ACOI snapt dat. Vandaar dat dit bericht begint met het woord ‘alle’.

Verwante berichten